Schade-
of verhuis
melding?
andere auto?

Jan's financieel blog

terug naar blog overzicht
08 Sep 2020

De Senioren Hypotheek

Als adviseur in de regio Westland en Haaglanden krijgen we steeds vaker het verzoek van ouderen of ze wat van de overwaarde op kunnen nemen. Maar hoe werkt dat dan?

Stel u heeft een hypotheek waar u inmiddels bijna klaar bent met aflossen, of u heeft nog een restschuld die vele malen lager is dan de marktwaarde van uw woning. U heeft dan veel overwaarde. Maar hoe krijg je dat in handen? Dat is vaak een hele klus. Je kunt immers niet de stenen opeten. Steeds meer banken en andere aanbieders op de hypothekenmarkt zijn in deze nieuwe markt gesprongen om hun klanten in hun behoefte te voorzien. Gedurende de crisis was deze vorm van kredietverlening niet mogelijk maar tegenwoordig kan er meer worden gefinancierd.

In de media hoort en ziet u steeds vaker een boodschap die te maken heeft met de "Verzilverhypotheek". Elke bank heeft zijn eigen naam maar de kern is hetzelfde namelijk: het opnemen van de overwaarde door middel van het verstrekken van een hypotheek. Natuurlijk zijn er wel regels waar iedereen zich aan moet houden. U kunt doorgaans nooit meer opnemen dan 50% van de waarde van de woning met aftrek van een al lopende hypot heek.

En er zijn twee mogelijkheden om te financieren:

 1. op basis van de overwaarde en zonder opgave van inkomen.
 2. op basis van voldoende pensioeninkomsten, u zou dan wel > 50% van de waarde kunnen lenen.

Voorbeeld 1:

  • Man van 69 jaar en een vrouw van 67 jaar.
  • Waarde woning € 300.000,00
  • Hoogte bestaande hypotheek € 50.000,00.
  • Opnameruimte €. 76.000,00.

  Dit bedrag kunt u dus opnemen om uw pensioen aan te vullen.
  U hoeft geen rente te betalen. U kunt dus zonder extra maandlasten beschikken over maximaal€ 116.000,00. De rente die u betaalt wordt opgeteld bij de schuld.

  Voorbeeld 2:

  • Man van 79 jaar en een vrouw van 77 jaar.
  • Waarde woning € 300.000,00
  • Hoogte bestaande hypotheek € 0,00.
  • Opnameruimte €. 150.000,00.

  Zijn er nog andere varianten?Jazeker!

  U kunt bij verschillende aanbieders zoals bijvoorbeeld de Rabobank. Nationale-NederlandenABN AMRO en Florius een vergelijkbaar product afsluiten. Elk heeft weer zijn eigen bijzonderheden. De rente kan ook lager of hoger zijn, afhankelijk van de uitgangspunten.U kunt ook kiezen voor een rekening-courant hypotheek waarbij eveneens een limiet wordt afgesproken . U kunt dan beschikken over het saldo en dit desgewenst in fases opnemen en wellicht later ook weer t erugstorten. De rente bij dit product is marktco nform. Zolang u voldoende pensioeninkomsten heeft komt u voor dit product in aanmerking.Wilt u een adviesgesprek? Dit kan vrijblijvend. Neem contact met ons zodat we een afspraak kunnen inplannen.

  Meer informatie

  © 2022 Jan de Koning - Franklinstraat 1a, 2691 HB 's-Gravenzande - Bel 0174 - 422 926 of 06 - 513 519 62 Teksten & optimalisatie Letter-type - Webdesign & Hosting WestDijk reclame